Lukáš Bloguje


Blog o všem možném i nemožném....

SQL dotazy na databázi ve vašem disku – není problém.

Ahoj čtenáři. Probírali jsme základy SQL v posledním článku a ne každý má možnost k přístupu k databázi. Ale vlastní tabulky si můžete vytvořit sami a uložit ve svém PC.
Já třeba tak mám uloženou sbírku hudby a nebo třeba kontakty, a když někoho hledám třeba kvůli adrese stačí napsat: SELECT Jmeno FROM Kontakty WHERE Jmeno=’Lukáš‘; . A vyjedou mi všech Lukášové, jejich adresy, telefoní čísla a další informace podle příkazu který zadám.
A jak na ty tabulky na PC:
Nejjednodušší možnost do Firefoxu/Chrome nainstalovat si doplněk SQLite Manager: To ti umožní vyrobit si na PC libovolný počet databází (každá bude jenom jeden fyzicky soubor na disku), se kterými můžeš pracovat a učit se v rámci toho SQLite Manageru. Tím si krásně vyzkoušíš tvorbu tabulek, SQL dotazy apod.
A druhá varianta a mnohem ještě lepší stáhnout si DB Browser for SQLite . V tomto programu, který je v češtině. Můžete dělat tabulky buď pomocí příkazů SQL (na učení lepší) nebo i v editoru kdy SQL nemusíte znát. Pokud vás SQL jen tak zajímá nebo se ho chcete naučit kvůli zaměstnání velmi doporučuji.

  • IT
  • By Kankys
    Posted on 29/04/2022